Water! Het grote mysterie!

27 jul

  

In onze huidige samenleving bestaat vaak het idee dat wij mensen toch ondertussen wel alles weten, wat er te weten valt over deze aarde. Toch blijkt dit niet altijd het geval te zijn. Neem nu eens een vrij elementair onderdeel van deze planeet, water en laten we eens kijken wat hier mee aan de hand is.

De feiten:

Eerst even wat feiten over water. Allereerst bedekt water 71% van het aardoppervlak. Dat is dus bijna driekwart van het oppervlak. Als je daar even bij stil staat, dan is dit best erg veel. 97% van al dat water, is zout water en bevindt zich in de oceanen. Dus slechts 3% is zoet water in rivieren, meren, bronnen en gletsjers. Dit laatste is echt heel apart! Want op basis van deze getallen, zou dit inhouden dat bij de opwarming van de aarde en dan met name het smelten van de gletsjers, er misschien hooguit 1% van al het water op aarde zou worden omgezet van gletsjers naar zeewater. Alle rampscenario’s van de stijgende zeespiegels, kunnen op basis van deze getallen meteen de prullenbak in! Al Gore staat dus gewoon een angstverhaal te vertellen wat niet klopt. Daar komt bij, dat water het enige element op deze planeet is, wat uitzet wanneer het bevriest. Ook dit is echt heel opmerkelijk. Alle elementen op deze planeet, krimpen wanneer ze bevroren worden, maar water niet, ijs zet namelijk uit. Dus al zou al het water in alle gletsjers op deze wereld smelten, oftewel 1% van de totale waterhoeveelheid op deze planeet, dan nog levert dit minder dan 1% water in de oceanen extra op. Dus, even anders gesteld, als de hoeveelheid zout water op deze planeet zou toenemen van 97% naar 97,5%, zal dan de zeespiegel 1 meter stijgen? Ik kan me dit nauwelijks voorstellen.  

Water in het lichaam:

Het menselijk lichaam bestaat voor 65% uit water. Dit varieert afhankelijk van leeftijd en geslacht. Ook dit is een heel opmerkelijk getal. Om het even in cijfers uit te drukken, als je 75 kilo weegt en 65% hiervan is water dan is dit ongeveer 48 liter! Maar een tank van 50 liter is helemaal niet zo groot. Anders gesteld, al het water in je lichaam past in 4 grote emmers!

Het tripelpunt van water:

Een ander bijzonder uniek element van water is dat het tegelijkertijd in drie vormen kan bestaan, vast, vloeibaar en als gas. Bij een bepaalde druk en temperatuur, kan water in alledrie de vormen gelijk bestaan. Ook dit is een uniek element van water ten opzichte van andere elementen op deze planeet.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Water

Zo zie je maar, iets wat wij wellicht voor zo vanzelfsprekend aannemen, blijkt dus heel wonderlijk te zijn. Maar wetenschappers ontdekken dat water nog veel meer eigenschappen bevat, die nauwelijks te verklaren zijn. Daarover is een fantastische serie filmpjes op youtube terug te vinden, hieronder de link naar deel  1. Bekijk deze maar eens rustig en verbaas je met mij mee!

http://www.youtube.com/watch?v=uNbY_HUj6Fk

Plaats een reactie